6 tips voor een actieve vakantie op de Azoren

De Azoren vormen een van Europa’s best bewaarde geheimen. Een verloren natuurparadijs met vulkanen en bossen. Zo puur en ongerept, dat het ál je zintuigen prikkelt. We vroegen specialist Adagio naar de leukste activiteiten op de Azoren, gevarieerde archipel van vulkanische eilanden. Benieuwd wat je hier met hele gezin kan beleven?

1. Canyoning

Het binnenland van de eilanden São Miguel, Flores en São Jorge verbergt veel watervallen en stromen die smeken om een canyoning-excursie. Wandelen door het water, springen in glinsterende waterplassen, tussen uitgesleten rotsen glijden en langs metershoge watervallen abseilen … Dé ingrediënten voor een vakantie vol adrenaline en plezier in een door de natuur geschapen waterpark.

2. Walvisobservatie en kratersnorkelen

Op expeditie ontdek je de prachtige zuidkust van São Miguel. Observeer wilde walvissen in hun natuurlijke habitat. Ga daarna snorkelen in de krater van een gezonken vulkaan op het eilandje Vila Franca do Campo. Dit natuurreservaat is enkel bereikbaar per boot na reservatie.

3. Zwemmen met dolfijnen

Na een zorgvuldige briefing krijg je de kans om te snorkelen en te duiken met dolfijnen, walvissen en mantelroggen. In open zee, en zonder hun natuurlijke gedrag te verstoren. De diepblauwe zee, de nieuwsgierigheid van deze dieren en het kristalheldere water bezorgen je een overweldigende ervaring.

4. Beklimming Pico

Een ervaren wandelaar? Op de top van berg Pico (2.351 m) geniet je van een waanzinnig uitzicht over de centrale eilanden. Je start op 1.200 m, onder begeleiding van een gelicentieerde Pico-berggids. Wie kiest voor de nachtbeklimming, geniet ‘s ochtends van de eerste zonnestralen aan de horizon. Of vertrek in de late namiddag voor een overnachting op de piek.

5. Vulkanisch stoofpotje

Uiteraard mag een begeleid bezoek aan de vulkanische grotten, fumarolen en kokende modderpoelen niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld naar Terceira, Pico of São Miguel. En bij het meer aan slapende vulkaan Furnas maken locals ‘cozido’ klaar. Een traditionele stoofpot, aan de kook gebracht door vulkanische stoom.

6. Begeleide fiets- of wandeltocht

Wie op pad gaat met een erkende natuurgids, ontdekt het mooiste van de Azoren te voet of met de fiets. Van afwisselende paden langs caldeira’s tot wandelparadijzen São Jorge en Flores. Of een begeleide fietstour rond ‘lila eiland’ Terceira, zijn pastelkleurige zonsondergangen en weelderige cryptomeria-bossen.

Meer reisinspiratie in ons magazine OpVakantie!

Deze en andere reisreportages lees je in ons inspiratiemagazine OpVakantie!. Van vakantiehuizen voor een onvergetelijke gezinsvakantie tot absolute tophotels om jezelf helemaal te verwennen. Van gekende vakantiebestemmingen tot verrassende aanraders, kortbij en ver weg.